top of page
Open Site Navigation

Välj Glasögon efter din ansiktsform!


Alla människor passar i glasögon. Det viktiga är att du hittar en bra passform som passar dig. Att gå efter sin ansiktsform är en bra början för att hitta en båge du trivs med.

En rund ansiktsform har oftast fylliga kinder och en rundad haka. Ett runt ansikte passar bäst i fyrkantiga glasögonbågar, eller bågar som har mer rektangulär form.

Har du en ansiktsform som är oval så brukar man kännetecknas av jämna proportioner och en haka som är smalare än övriga ansiktet. Höjden på ansiktet är längre än bredden. Ovala ansikten passar i de flesta glasögonmodeller. Gärna i breda glasögonbågar, som framhäver det ovala ansiktet och dess naturliga skönhet.

Sen har vi avlånga ansikten vilket kännetecknas av ett smalt långt ansikte med höga kindben, längre näsa och hög panna. Ett avlångt ansikte passar i de flesta glasögonmodeller, men undvik glasögonbågar i rektangulära former som kan göra så att ansiktet ser längre och smalare ut.

Tänk på att glasögonens form som ska passa till dina ögonbryns proportioner. När du väljer en glasögonbåge så är det fint att se ögonbrynen. Att se formen på ögonbrynen ovanför bågens ram.

Det är bra att undvika en glasögonmodell där man inte ser ögonbrynen bakom bågen.

Hur ska glasögonen sitta över näsan? Vad gäller passformen över näsan är det viktigt att de sitter kvar på näsan och som glider ner hela tiden eller som lämnar märken på utsidan av näsan. En väl injusterad båge ska sitta perfekt, hela dagen.

Det är viktigt att det känns rätt med glasögonmodellen som du har valt. En bekväm båge ska bäras enbart av dina öron och näsryggen.